Hva er orientering?
Det er mange former for orienteringsaktiviteter. Det mest vanlige er orienteringsløp (O-løp) i ulike former. Det er treningsløp rundt om kring i nærmiljøet eller i Vestfold. Det er konkurranser ulike steder på Østlandet, i Norge eller i utlandet. Det er også mange som ikke løper løp men som går Tur-orientering (Tur-O) . Da går en å finner poster som henger fast ute skogen på forskjellige steder. da velger du selv tid og lengde på turen. Se egen info om tur-o på websidene. I tillegg finnes det også sykkelorientering, skiorientering og presisjonsorientering.
Det er bare å ta kontakt med orienteringsklubben hvis du har lyst å være med på tuorientering, treninger eller løpe konkurranser. Vi kan fortelle deg hvilket utstyr du trenger og kan også hjelpe til med opplæring.
Hvordan finner du ut hvor det er o-løp?
O-løp fins mange steder og hvor mye du vil delta velger du selv. De lokale treningene finner du info om her på websiden. Vil du vite om flere tilbud oppsøker du Norges orienteringsforbunds hjemmeside www.orientering.no der er det en egen kalender www.eventor.orientering.no med oversikt over alle løp i Norge. se egen link til eventor her på weben.
Typer o-løp
Det er variasjoner i type o-løp som blir arrangert. Det vanligste er sprint, mellomdistanse, langdistanse, ultralangdistanse. Det er ikke noe klar definisjon på forskjellene men løypelengdene er ulike, men dette er igjen også tilpasset vanskelighetsgrad og alder og terrengtype.
- Sprint løp er korte løyper fra ca 1 til 3 km, som kan være i skogsmiljø, men også i gater i byer eller tettsteder. Sprint har ca vinnertider mellom 10-20 minutter
- Mellomdistanse er løyper som noe lengre enn sprint men samtidig ikke så lange som langdistanse. Kan være fra 2-6 km. Mellomdistanse kan ha vinnertider på ca 20-45 minutter. Yngre og eldre har kortere lengder enn seniorer mellom 17-35 år.
- Langdistanse er distanser fra 2-14 km ut fra aldre og ferdigheter. Vinnertide kan være alt fra 20-100 minutter. Yngre og eldre har kortere lengder enn seniorer mellom 17-35 år.
- Ultralangdistanse er løyper som er litt lengre enn langdistanse. det kan være fra 5-30 km.
Hvilken løype skal du velge?
Orienteringsidretten bruker kjønns- og aldersbestemte klasser med varierende vanskelighetsgrad. Vi i klubben kan hjelpe deg å finne en løype som passer dine ferdigheter. Her følger noen forklaringer:
Vanskelighetsgrad nivåer:
- N: Nybegynnerløype. Deltakeren kan ha»skygge»- ( ha følge )
- C: Hakket over nybegynner i vanskelighetsgrad
- B: Hakket over der igjen
- A: Det vanskeligste nivået
Klasser på alder og kjønn og påmeldingstidspunkt.
- \’Åpen\’ betyr at det ikke er noen aldersgrense. Deltakeren kan ha med seg «skygge»-(ha følge )
- \’Direkte\’ er egne løyper hvor du kan melder på like før start.
- N-åpen: Nybegynnerløype for alle aldre. Du kan ha følge. Urangert tid
- D/H-10: Jenter og gutter opp til og med 10 år. C-nivå (løpe alene). Urangert tid.
- D/H 11-12 N: Jenter/Gutter som fyller 11 eller 12 år inneværende år. Rangert tid
- N= Nybegynnernivå. (kan ha følge)
- H11-12: Gutter som fyller 11 eller 12 år inneværende år. C-nivå (Må løpe alene).Rangert tid
Alle under 12 år får kartet med løypa på samlingsplass, slik at de får tenkt gjennom løypa før start.
Andre eksempler på klasser for ungdom og voksne. Ofte er det fra 35 års alder 5 års sprang mellom klassene. Det finnes ofte klasser helt opp til 70 år og eldre.
- D17 AK: Damer fra 17 år inneværende år og eldre ( ingen øvre aldersgrense).
A = vanskelig løype, K= kort løype - H 40 AL: Herrer fra 40 år inneværende år og eldre ( ingen øvre aldersgrense):
A = vanskelig løype. L = lang løype
Som angitt over er noen ganger at klasser angitt med K – for kort løype eller L- for lang løype. Da har en mulighet både å velge klasse i forhold til både ferdighet, alder og løpskapasitet.